Φωτογραφία δεν είναι μόνο εικόνα, είναι κυρίως ενέργεια

Την πρώτη μου φωτογραφία την τράβηξα τον Ιούνιο του ’78 στην Πάρο. Ήταν μία έφηβη Παριανή την ώρα που έτρωγε λαίμαργα μία φέτα καρπούζι. Έφηβος κι εγώ τότε, με συνεπήρε η ομορφιά της. Μία δεκαετία αργότερα, βλέποντας και πάλι αυτή τη φωτογραφία, συνειδητοποίησα οτι με είχε συνεπάρει το αυθεντικό της θράσος για ζωή. Τότε κατάλαβα ότι για μένα η φωτογραφία δεν ήταν μόνο εικόνα, αλλά ήταν κυρίως ενέργεια.

Λατρεύω να φωτογραφίζω τον άνθρωπο. Το στοίχημα για μένα είναι να καταφέρω να αποτυπώσω σε μία φωτογραφία τα συναισθήματα του, την ενέργεια του και όλα αυτά να γίνονται αντιληπτά, ακόμη και από τον πιο αδιάφορο θεατή.

hr

Μία εικοσαετία σα στέλεχος επιχειρήσεων στον τομέα του μάρκετινγκ, με χαρακτήριζε ο ρεαλισμός και η πειθαρχία. Η ανάγκη μου να ξεφύγω από αυτό, με οδήγησε σαν φωτογράφο, πέρα του προφανούς, στο μη ρεαλιστικό.

Το 1988 ξεκίνησε το ταξίδι αναγνώρισης της Αμερικής. Η Νέα Υόρκη μπορεί να είναι το κέντρο του κόσμου, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο ενεργειακό από τη νεαρή κρεολή στο καρναβάλι της Νέας Ορλεάνης. Το 1995 βρέθηκα στην Ασία όπου ήταν η φωτογραφική μου αγάπη τα επόμενα τρία χρόνια. Η γκόθικ εποχή μου με βρήκε να εξερευνώ τη Βόρεια και τη Κεντρική Ευρώπη. Δε θα μιλήσω για τη Μεσόγειο, που είναι άλλωστε η αγάπη κάθε φωτογράφου, αλλά θα σταθώ στην Ελλάδα, όπου η ενέργειά της και το φως της δεν υπάρχει πουθενά στον υπόλοιπο πλανήτη.

Στα μέσα της δεκαετίας του ΄90 άρχισε να με τραβάει αυτό που βλέπει ο ανυποψίαστος θεατής σαν “κουνημένη” φωτογραφία. Ένα πολύ τεχνικό παιχνίδι με τις ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής και με το χρόνο λήψης της κάθε φωτογραφίας. Το αποτέλεσμα μου άρεσε τόσο ώστε να συνεχίσω να πειραματίζομαι. Αδιαφορώντας για την πιστή και αντικειμενική αναπαράσταση της πραγματικότητας, άρχισα να δημιουργώ ένα παιχνίδι ψευδαισθήσεων, όπου ο χρόνος μπαίνει σε άλλη διάσταση, καθώς η αίσθηση της κίνησης εντάσσεται στην εικόνα.

 

Με κάθε κλικ δεν αποτυπώνω μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αλλά πολλές περισσότερες.

hr

Με αυτό τον τρόπο, ο θεατής αφήνει τον κόσμο της αδιάφορης και ασφυκτικής πολλές φορές καθημερινότητας για να παρασυρθεί μέσα στον παράξενο και μαγικό κόσμο των ονείρων! Έτσι η σχέση με τη “γήινη” πραγματικότητα γίνεται προσωπικό θέμα του καθενός, μακριά από κάθε έλεγχο και προσανατολισμό της σκέψης.

hr

Η αναζήτηση στη ζωή μου όμως δε σταμάτησε στο χώρο της καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Με οδήγησε και στη δημιουργία μίας άλλης ζωής, ή πιο σωστά, πολλών άλλων ζωών, οι οποίες πήραν σάρκα και οστά στο πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο “Αναζητώντας τα Μονοπάτια της Ψυχής“, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ωκεανός.

Το να δημιουργείς μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου νέους κόσμους και να περιδιαβαίνεις σε αυτούς, είναι μία μοναχική, αλλά άκρως γοητευτική εμπειρία.

hr

Οι φίλοι που θα διαβάσουν το μυθιστόρημά μου γρήγορα θα αντιληφθούν πως ένα από τα μεγαλύτερα πάθη της ζωής μου είναι η μουσική. Το στερεοφωνικό που μου έφερε ο πατέρας μου σε ηλικία 10 ετών (δεν υπήρχαν βλέπετε πολλά τότε), με έβαλε σε αυτόν το μαγικό κόσμο ο οποίος με συντροφεύει από τότε σε κάθε στιγμή της ζωής μου, πόσο μάλλον στις στιγμές δημιουργίας.

Φυσικό επακόλουθο,  η δημιουργία του Cool Cat, ενός Web Radio το οποίο στα λίγα χρόνια που λειτουργεί κατάφερε να συντροφεύει “Cool People” που τους αρέσει η “Cool Music” σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλον τον κόσμο.

hr

Καλώς ήλθατε στον κόσμο μου.